ماموریتی برای استواری گام سالمندان در امتداد مسیر زندگی
۱۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۴:۳۱
شناسه : 2959
25
رشد امید به زندگی و شاخص های سلامت سبب شده تا شمار سالمندان جامعه ایرانی روز به روز افزایش یابد. در همین حال تحول در سبک های زندگی، بایسته های فرهنگ سازی نوین و بازنگری در راهکارهای رسیدگی به امور سالمندان را به موضوعی برجسته مبدل ساخته است.
پ
پ

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، افزایش شیب سالمندی و آمار آن، ضرورت توجه جدی تر به این گروه سنی و مسائل سالمندی را در جامعه نمایان تر می سازد؛ موضوعی که در کنار فرهنگ سازی در فضای درونی و بیرونی خانواده ها، تاثیر بسزایی در شادابی و تداوم سایه سالمندان بر سر فرزندان دارد.
در همین ارتباط، «انوشیروان محسنی بندپی» رییس سازمان بهزیستی روز دوشنبه ۱۲ تیرماه، در همایش بین المللی سالمندی جمعیت و پیامدهای مرتبط با سیاستگذاری در تبریز، از تدوین سند ملی سالمندی خبر داد و اظهار کرد: محورهایی چون تامین رفاه اجتماعی، سالمندی با سلامت، دسترسی عادلانه به خدمات حمایتی، مسکن مناسب و کرامت سالمندان در این سند ملی مورد توجه قرار گرفته است.
محسنی بندپی با اعلام اینکه ۲۲ هزار نفر نیروی متخصص سازمان بهزیستی برای اجرایی کردن سند ملی سالمندی همکاری می کنند، گفت: برنامه‌های پیشگیری و مقابله با سالمندآزاری هر چند در کشور ما شایع نیست در این سند پیش بینی شده است.
«محسن سلمان‌نژاد» رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور هم در این همایش، از هفت و نیم میلیون نفر سالمند بالای ۶۰ سال در کشور خبر داد و گفت: بیش از ۹ درصد جمعیت کشور سالمند است و با این وضعیت هم اکنون وارد مرحله نخست سالمندی شده‌ایم و این جمعیت، تا دو دهه دیگر به ۱۴ درصد افزایش خواهد یافت.
وی افزود: سالمندی، پدیده‌ای است که در کشورهای توسعه‌ یافته، در یک دوره ۵۰ ساله اتفاق می‌افتد، اما در کشور ما این شاخص، بعد از انفجار جمعیتی دهه ۶۰، به یکباره شیب حداکثری پیدا کرد. این شیب تند سالمندی، سبب تسریع در تصویب سند ملی سالمندی شد و سالمندان کشور با پوشش حداکثری در سند ملی شاهد ارایه خدمات بهتری خواهند بود.
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به پیگیری‌های سازمان بهزیستی در تصویب سند ملی سالمندان، یادآور شد: سند ملی سالمندان تدوین شده است و بزودی به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال می‌شود تا وزارتخانه مراتب ارسال سند را به هیئت دولت برای تصویب فراهم کند و امیدواریم با تصویب آن شاهد حمایت حداکثری از سالمندان کشور باشیم.

**محورهای سند ملی سالمندی
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی سازمان بهزیستی، این سند بر پایه چهار محور اصلی بنا شده است که عبارتند از:
نخستین محور، رساندن درآمد سالمند به یک عدد منطقی تا سالمند بتواند با کرامت زندگی کند.
محور دوم تاکید بر توانمندسازی سالمندان در تمام حوزه‌های رفاهی، مشارکت اجتماعی، شغل، و سن بازنشستگی است.
سومین محور سند توسعه سالمندی به توانمند کردن محیط مربوط می‌شود و به تمام شرایطی که باید برای سالمند در محیط کار و زندگی فراهم شود، اشاره دارد.
محور چهارم مربوط به سلامت جسمی و روانی سالمندان و امید به زندگی آن ها بعد از رسیدن به ۶۰ سال می‌شود. هر یک از این محورها نیز زیر شاخه‌هایی دارد.

**تشکیل کمیته سالمندی در مجلس شورای اسلامی
رشد سطح بهداشت و درمان، امید به زندگی و افزایش امکانات فرهنگی و رفاهی، افزایش طول عمر را به همراه دارد و سایه سالمندان را بیش از پیش بر سر خانواده های ایرانی می گستراند. این وضعیت ضرورت توجه مسوولان کشوری به این قشر از افراد جامعه را دوچندان کرده است.
در همین خصوص، «عبدالرضا عزیزی» رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اخیرا از تشکیل کمیته سالمندی در کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داده و گفته است با سونامی سالمندی روبه رو هستیم و در کمیسیون اجتماعی حتما کمیته سالمندی را تشکیل خواهیم داد تا در رابطه با سالمندان برنامه ریزی های دقیق تری را داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه باید برای جمعیت سالمند، برنامه ریزی داشته باشیم، تصریح کرد: اولا باید در تمام ایران این فرهنگ را جا بیاندازیم سالمند کسی نیست که مشکلات روحی و روانی و مشکلات جسمی دارد و نمی تواند از خودش مراقبت کند و منزوی است البته ممکن است بر اثر کهولت سن مشکلاتی را داشته باشند ولی ما باید اینها را از بین ببریم.
عزیزی افزود: از طرفی پیشگیری مقدم بر درمان است ما باید برای کسانی که به سوی سالمندی می روند برنامه داشته باشیم تا میزان بیماری هایشان کمتر شود.

**کاهش هراس از سالمندی با ایجاد فضای بهینه اجتماعی
در کنار تدوین و اجرایی شدن سند ملی و تشکیل کمیته سالمندی، نگرش افراد جامعه به سالمندان هم تاثیر بسزایی در سبک زندگی آنان دارد به این معنا که نوع نگاه به این دوره از زندگی، نحوه تعامل با این قشر از جامعه و دخالت دادن آنان در مسایل روزمره خانوادگی و اجتماعی، امید به زندگی و کارآمد بودن را در افراد سالمند تقویت می کند. همچنین با تغییر فضای زندگی، وضعیت زیست سالمندان دستخوش تغییر شده و نیاز به راهکارهای مناسبتری برای حفظ و تقویت فرهنگ احترام به سالمندان وجود دارد.
افزایش امکانات شهری، بهینه سازی فضای شهری و بناهای مسکونی برای سالمندان هم موضوع دیگری است که در سبد مطالبات این قشر از جامعه جای دارد. در میان سالمندان، تردد در شهر به دلیل نامناسب و مشقت بار بودن وسایل حمل و نقل کاهش یافته که این امر موجب افسردگی، دوری از فضای بیرون و در پاره ای موارد آزار و اذیت این قشر از جامعه شده است. سالمندان از جمله گروه های اجتماعی هستند که به دلیل شرایط سنی و کاهش نسبی فعالیت های کاری، اوقات فراغت بیشتری دارند و امکان و مطالبه آنان برای انجام فعالیت های اجتماعی در فضاهای شهری بیش از دیگر اقشار جامعه است.
از همین رو، فضاسازی مناسب شهری نیز باید مورد توجه معماران، طراحان و سیاستگذاران شهری قرار گیرد تا حق طبیعی این اقشار اجتماعی در استفاده و کاربری فضاهای شهری فراهم شود.

 

چهارشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۶

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.